A Sheltie

Standard

FCI Standard N° 88 / 2009.06.03.

(Nem hivatalos fordítás. Készítette: Székely István)

Származás: Nagy Britannia

Alkalmazás: kedvenc és juhászkutya

FCI csoportbeosztás: 1-es fajtacsoport – pásztor- és juhászkutyák, 1. szekció – juhászkutyák. Munkavizsgára nem kötelezett fajta.

Általános megjelenés: Kis méretű, hosszú szőrű, nagyon szép munkakutya, mely mentes a nehézkességtől és nyoma sincs a durvaságnak, karcsú és elegáns hatást kelt. Körvonala szimmetrikus, tehát egyetlen része sem tűnik aránytalannak az egészhez képest. A dús szőrzet, sörény és gallér, a fej arányossága és a kedves arckifejezés együttese jellemzi az ideális kutyát.

Fontos arányosságok: Az agykoponya és az arckoponya egyforma hosszúságú, az elválasztó pont a szem belső sarka. Valamivel hosszabb a vállízülettől az ülőcsontig, mint a marmagasság.

Viselkedés és vérmérséklet: Élénk, kedves, intelligens, erős és aktív. A gazdájához szeretteljes és érzékeny, tartózkodó az idegenekkel szemben, sohasem ideges.

Fej: A fej kifinomult és elegáns túlzások nélkül. Felülről, vagy oldalról nézve a fülektől az orrhegyig keskenyedő, jól legömbölyített, hosszú ékhez hasonlítható. Az agykoponya szélessége és mélysége arányban áll az agykoponya és az arcorri rész hosszával. Egészében a kutya méretével összefüggésben kell megítélni.

Agykoponyai rész

 • A koponya lapos, a fülek között mérsékelten széles, a nyakszirt nem kiemelkedő. Az agykoponya felső vonala párhuzamos az arcorri rész felső vonalával
 • A stop enyhe, de határozott.

Arcorri rész: A karakterisztikus arckifejezés az agykoponyának és az arcorri résznek, a szem alakjának, elhelyezkedésének, valamint a fülek megfelelő helyzetének és tartásának tökéletes egyensúlyából és kombinációjából ered.

 • Az orrtükör fekete.
 • Az ajkak szorosak fekete széllel.
 • Állak, fogak: Az állak erőteljesek, tiszták, erősek, az állkapocs jól fejlett. A fogak épek, tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással, vagyis a felső fogsor szorosan zár az alsó fogsorra, és ezek az állakra merőlegesen helyezkednek el. A megfelelően elhelyezkedő teljes, 42 fogból álló fogazat erősen kívánatos.
 • A pofák laposak, simán olvadnak bele a jól kerekített arckoponyába.
 • A szemek közepes méretűek, ferdén elhelyezkedőek, mandulavágásúak,fekete szélű szemhéjakkal. A szemek sötét barna színűek, kivétel a blue-merle színváltozatnál, melynél egy-, vagy mindkét szem, vagy annak egy része kék, vagy kékkel foltozott.
 • A fülek kicsik, mérsékelten szélesek a tűzésnél, egymáshoz elég közel, a koponya tetjén elhelyezkedőek. Nyugalmi állapotban hátrafekszenek, de ha a kutya érdeklődik, előre fordulók, részben állóak, előre eső végekkel.

Nyak: Izmos, szépen ívelt, elég hosszú ahhoz, hogy a fejet büszke tartásban hordozza.

Törzs: Valamivel hosszabb, mint a marmagasság.

 • A hát egyenes, elegáns ívvel a lágyéknál.
 • A far fokozatosan hátrafele lejtő.
 • A mellkas mély, eléri a könyököket. A bordák jól kiugróak*, az alsó felükön szűkülőek, elegendő helyet hagyva az első végtagoknak és a vállaknak a szabad mozgásra.

Farok: Alacsonyan tűzött, legalább a csánkig érő, elvékonyodó csontozattal, dús szőrzettel. Kevéssé felfelé ível. Mozgás közben kissé felemelkedhet, de soha nem lehet a hát fölé hajló. Nem képezhet hurkot.

Végtagok

Mellső végtagok: elölről nézve egyenesek, izmosak és simák, erős, de nem nehéz csontozattal.

 • A vállak nagyon erősen hátra szögelltek. A marnál a lapockákat csak a gerinc választja el, de a lapockák kifele lejtenek, hogy a bordák kívánatos kihajlását befogadják. A vállízület jó szögellésű.
 • A felkar nagyjából egyforma hosszúságú a lapockával.
 • A könyök egyenlő távolságra van a talajtól és a martól.
 • A csűd erős és rugalmas.

Hátulsó végtagok

 • A comb széles és izmolt, a combcsontok a medencéhez jó szögelléssel illeszkednek.
 • A térd határozott szögelésű.
 • A csánk ízület száraz, szögellt, mélyen illesztett, a csontok erősek. Hátulról nézve a csánk egyenes.
 • A mancs ovális, vastag talppárnákkal. Az ujjak íveltek és összezártak.

Mozgás: Könnyed, sima és elegáns. A hátsó végtagok tolóerőt fejtenek ki, biztosítva a maximálisan térnyerő mozgást, minimális erőkifejtés mellett. A poroszkáló, fonó**, keresztező, ringó, vagy a merev, magas, fel-le irányuló mozgás erősen nem kívánatos.

Szőrtakaró: A fedőszőr hosszú, egyenes, tapintása durva, míg az aljszőrzet rövid, tömött. A sörény és a gallér igen dús. A mellső végtagokon zászlók vannak, a hátulsó végtagokon a csánk fölött dús szőrzet található, míg a csánk alatti részen szintén rövid és sima a szőrzet. Az arcon a szőr rövid. A szőrzet a kutya testére illő, nincs túlsúlyban, nem rontja le a kutya körvonalát. A rövidszőrű egyedek erősen nem kívánatosak.

Szín:

 • Cobolyszín: Tisztán, vagy árnyaltan bármely szín a halvány aranytól a mély mahagóniig, a maga árnyalatában élénk színekkel. A farkas-coboly és a szürke szín nem kívánatos.
 • Tricolor: erősen fekete a testen, az élénk cser jegyek előnyösek.
 • Blue-merle: Tiszta ezüstös kék, fekete foltokkal, vagy márványos fekete jegyekkel. Élénk cser jegyek kívánatosak, de ezek hiánya nem büntetendő. Nagyon nem kívánatosak a nagy fekete foltok, a palaszürke szín vagy a rozsdás árnyalat a fedőszőrben, vagy az aljszőrzetben, az általános hatás kékes színű.
 • Fekete-fehér és fekete-cser: szintén elfogadott színek. A fekete-cser kivételével fehér jegyek lehetnek a fejen végigfutó csíkon, a galléron és a mellkason, a sörényen, a végtagokon és a farok végén. Valamennyi, vagy néhány fehér jegy előnyös (kivéve a fekete-cser színnél), de ezeknek a jegyeknek a hiánya nem büntetendő. Fehér foltok a törzsön erősen nem kívánatosak.

Méret:

Az ideális marmagasság

 • kanoknál 37 cm
 • szukáknál 36 cm

2,5 cm-nél több eltérés felfelé és lefelé erősen nem kívánatos.

Hibák: Minden eltérés a fentiektől hibának tekintendő és ennek megfelelően kell értékelni. A hiba súlyosságát annak fokával és a kutya egészségére, jólétére való hatásával megegyező arányban kell megítélni.

Kizáró hibák:

 • azok a kutyák, melyek nyilvánvalóan testi és viselkedésbeli rendellenességeket mutatnak, kizárandóak.

Megjegyzés: a kanok két, meglévő normál heréje teljes egészében a herezacskóba lesüllyedve helyezkedjen el.


*Jól kihajló bordákwell sprung ribs: mikor a bordák úgy hajlanak ki a gerincoszlopból, hogy jó alakot adjanak a törzsnek. (Forrás: The Kennel Club – Glossary of Canine Terms)

**A fonó, ill. a keresztező járás megegyezik abban, hogy mindkettőnél az első végtagok kifelé domborodő, íves mozgást végeznek. A kölünbség a talajfogás helyében van: a fonó járásnál mindkét láb a kutya gerince alatti egyenest érinti (ezért nevezik ezt a hibát kötéljáránsk is), míg a keresztező járásnál a végtagok az ellenkező irányba túl is lépik azt. (A fordító megjegyzése)

Forrás: http://hcsc.hu