A Sheltie,  Viselkedés

A Sheltie karaktere

A sheltie egy igen agilis, mozgékony kutya, és rendkívüli intelligenciával rendelkezik, mindezek mellett hűséges, és ragaszkodó, viszont idegenekkel szemben bizalmatlan lehet. Alkalmazkodó képessége kiváló, így neki mindig az a jó, ami a gazdának is. Ha kell elfekszik a szék alatt míg a gazda dolgozik, de ha kell, pörög, forog, ugrál, és produkálja magát, bemutatva gyorsaságát, hajlékonyságát. Szívesen játszik ölebet, de fantasztikus hévvel mozog a birkák között, és az agility pályán is. Magas intelligenciája miatt a tanítása könnyű, sőt sokszor úgy tanul, hogy nem tanítják, csak figyel és okosodik. Embertől és más kutyáktól is képes tanulni. Viszont ha valamit nem akar megcsinálni, ugyanezzel az intelligenciával játssza ki a gazdit.

Hazánkban elsősorban családi kutyának veszik, de egyre több sheltie kerül agility pálya közelébe, ahol bemutathatja fantasztikus gyorsaságát is. Miután terelő ösztöneit is megtartotta, ezért a birkáktól se riad vissza ha azzal találkozik, és egyáltalán nem zavarja a méret különbség, magabiztosan a maga shelties módján fantasztikusan elirányítgatja őket. Külföldön viszont használják kereső kutyának, és terápiás kutyának is. Ez utóbbi kezd hazánkban is hódítani szerencsére. Erre rendkívüli emberszeretete teszi alkalmassá.

A sheltie családi kutya. Nem kivételez a családban senkivel, mindenkit egyformán szeret, és mindenkinek szót fogad. Gyerekekkel szemben türelmes, barátságos, és hagyja magát nyúzni, dögönyözni. Ha idegen jön a házba, azt maximum megugatja, nem támad, nem harcias, ha nem szimpatikus neki, elvonul és nem hagyja, hogy az idegen megérintse. Nem harci kutya, nem harap. Nem is jó házőrző, de kiváló jelző kutya, éber, jó fülű, mindig tettre kész.

Kis mérete és alkalmazkodó képessége miatt (33-39 cm) lakásban is könnyedén tartható. Viszont ugatásra hajlamos, miután ezzel kereste régen a kenyerét. De sose ugat ok nélkül, kizárólag akkor, ha valamire fel akarja hívni a gazda figyelmét.

Mérete nem akadályozza meg abban, hogy teljes értékű kutyának érezze magát, így nem fél a nagyméretű kutyáktól sem. Szerencsére a többi kutya derűsen figyeli őket, mikor bemutatkoznak, valahonnan tudják, hogy ez a kicsi szőrgolyó nem okoz kárt senkiben, még ha pattog és esetleg kötözködik is velük.

Minden lépésükben, tettükben megnyilvánul a juhászkutya, mind játékban, mind munkában egyaránt.

Kakas Tímea

Lucky-Luke kennel